Gabi Dumitriu – În 2016 a reusit să formeze o comunitate care să-l susțină să lanseze un balon în stratosferă, și-a terminat constructia casei cu banii câstigați după ce am „minat” criptomonezi, și-a cunoscut soția în timp ce lucra la un proiect pe blockchain, aproape a lansat prima monedă locală din Iași bazată pe blockchain, iar acum lucrează la proiectul Lawcalis, o platformă ce ajută la protejarea proprietății intelectuale.

Ce este Lawcalis?

Anul trecut am inițiat proiectul Localis, care se dorea a fi o metodă de plată complementară pentru Iași, folosind tehnologia blockchain în scopul de a ajuta antreprenoriatul local.

În schimb, unele proiecte de lege și în final Legea 30/2019 au făcut imposibilă funcționarea proiectului Localis în forma inițială. Mai exact, articolul 114 alineatul (2), după litera l) se introduce o nouă literă, litera m), cu următorul cuprins: «m) venituri din transferul de monedă virtuală.» 16^2. La articolul 115, alineatul (1) se modifică și va avea următorul cuprins: «ART. 115 (1) Impozitul pe venit se calculează prin reținere la sursă la momentul acordării veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 10% asupra venitului brut pentru veniturile prevăzute la art. 114, cu excepția veniturilor prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l) și m).»Practic, antreprenorul plătea impozit pe venit( din lei), plus 10% din câștigul din Localis( care e monedă virtuală, în forma inițială, cu paritatea 1:1 cu Leul).

Așa că am regândit totul și am adaptat Localis pentru a fi folosit în protejarea proprietății intelectuale. Ce a ieșit e o aplicație care poate emite mărci temporale. Conform Legii nr.451/2004, marca temporală este o colecție de date în forma electronică, atașată în mod unic unui document electronic; ea certifică faptul că anumite date în forma electronică au fost prezentate la un moment de timp determinat furnizorului de servicii de marcare temporală.

Mai exact, Localis creează o tranzacție unică ce conține amprenta criptografică a activului IP: brevete, mărci comerciale, logo, design, secrete comerciale, idei, etc. Toate aceste date sunt incluse ca și metadata pe blockchain. Accesul la date se face cu cheia privată care rămâne în posesia ta. Practic oricine poate vedea că acea tranzactie a avut loc( se poate vedea ca s-a generat certificatul digital de marca), însă nu vede și continutul. Din contul tău, cu cheia privată, poți decoda conținutul certificatului( poți dovedi autenticitatea unui anumit activ IP).

Ce te-a determinat să-ți începi propria companie?

Faptul că am devenit tată. Am realizat că dacă lucrez pentru altcineva, pierd timp și implicit și bani. Și am ales să lucrez pentru mine, pentru a petrece mai mult timp cu copilul, să lucrez în ritmul meu și să mă implic în proiectele faine.

Care este avantajul principal al produsului tău în comparație cu soluțiile existente în piața actuală?

Awareness în zona startup pentru protejarea proprietății intelectuale, timp scăzut (câteva minute versus ani folosind metodele tradiționale) pentru înregistrarea oricărui activ de proprietate intelectuală cu un cost redus considerabil.

Cum reactionează oamenii când aud de tehnologia pe care o folosești? 

Unii cred ca e doar hype, alții vor să cumpere moneda( asociază blockchain cu Bitcoin și implicit cu câștig financiar imediat), altii inteleg perfect și  văd plusul de valoare adus de utilizarea tehnologiei Blockchain în protejarea proprietatii intelectuale.

Un sfat pentru cei ce vor să-și facă propriu startup?

Fii curios, ideile vin din curiozitate, încearcă să pui în practică acea idee care nu-ți da pace. Chiar dacă nu îți va ieși din prima. Și caută o echipă. Musai o echipă faină care să te completeze. Nu te impiedica în detalii. Lucrează la un pitch deck de maxim 10 slide-uri pe care să îl poți prezenta și în somn unui potențial investitor. Și crede în tine. Dacă tu nu o faci, atunci cine?

Noi îi urăm mult succes și puteți să-l urmăriți pe Lawcalis și pe Gabi the Blockchain Buddy


0 thoughts on “Interviu Gabi Dumitriu – Lawcalis”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Related Posts

Antreprenoriat în Iași

Interviu Adrian Căliman – ROCK’N’IAȘI

ROCK’N’IASI este un festival de muzică în plină ascensiune pe scena romanească. Istoria sa a început în vara anului 2007, când au urcat pe scena festivalului 40 de trupe din România și Europa, având ca Read more...

Antreprenoriat în Iași

Andrei Diaconu – PostMuse

PostMuse – aplicația cu care faci Insta Story-uri mai faine cu ajutorul colecțiilor de stil și template-urilor ușor de folosit. Salut, Andrei, Ce este PostMuse și cum ajută omenirea? Salut. PostMuse este o aplicație (iOS/Android) Read more...

Antreprenoriat în Iași

Interviu Dragoș Silion – InsidAR

InsidAR –  tehnologia ce îți permite să îți afli locația cu o precizie de câțiva zeci de centimetri folosind doar camera telefonului, într-un spațiu înregistrat anterior.  Noi nu am vrut să rătăcim prea mult motiv Read more...